Doğum Sonrası Depresyonu

Anne olmak her zaman en mucizevi ve keyifli anlar ile anılmaktadır ancak durum her zaman böyle olmayabilir. Yapılan araştırmalara göre kadınların %70’i doğum sonrası depresyonu yaşamaktadır. Bu durum anne bebek ilişkisinin zarar görmemesi açısından çözümlenmesi gereken ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Annenin bebeğini kucağına aldığında her şeyi unutması beklendiği için genellikle göz ardı edilen bir sorundur ancak doğum sonrası depresyonu ne kadar erken tespit edilirse o kadar erken çözüm bulunur.

Doğumdan sonraki ilk 4 hafta içinde mutlu olması beklenen annenin mutsuz hissetmesi, hüzünlü olması, sürekli ağlaması, kendini yalnız hissetmesi, bebek ile ilgilenememesi ve yapması gerekenleri bıkkınlık ile yapması, bebeği emzirmeyi istememesi, bebeğin ağlamasına tahammül edememesi gibi belirtiler doğum sonrası depresyonu akla getirir.

Anneliğe çok hazır olan ve bebeğini keyifle bekleyen kadınlarda da bu sorun görünebilir. Ailede depresyon öyküsü olan kişilerde görülebilmektedir. Doğum sonrası vücutta görülen değişikliklere bağlı olarak yaşanmaktadır.

Tedavi sürecinin aksatılmaması sadece annenin ruh sağlığı açısından değil, annne-bebek ilişkisindeki problemlerin bebeğin ruh sağlığına ciddi etkileri olabileceğinden dolayı önemlidir. Doğum sonrasında anne-bebek ilişkisi ve bağ kurmaları çok önemlidir. Bebek ağlama ile isteklerini dile getirdiğinden, kendisini anlayan, ihtiyaçlarını karşılayan, ağlamasından rahatsızlık duymayan, destek sağlayabilen anneye ihtiyaç duyar. Ancak doğum sonrası depresyonu yaşayan anne tarafından bunlar sağlanamadığında anne-bebek arasındaki ilişki bozulur ve bebek temel güven duygusunu gelirtiremez, bağlanma oluşmaz. Bu nedenle bebek büyüdükçe çevresi ile olan iletişimlerinde sorunlar yaşar. Bunlardan en yaygını bağlanma sorunlarıdır.

Eğer bu süreç içinde anneye gerekli destek sağlanmazsa mutsuz bir anne ve mutsuz bir çocuk ile sonuçlanabilir ve süreç tahmin edilenden çok daha uzun sürebilir. Tedavi süreci genellikle diğer depresyon süreçlerinde olduğu gibi terapi ve ilaç desteği ile sağlanmaktadır.

Doğum Sonrası Depresyonu

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir