EMDR Terapisi ile Sınav Kaygısı Nasıl Çalışılır?

Sınav kaygısı, öğrencilerin başarısını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sorundur. Kaygı (anksiyete) yaşandığı zamanlarda anı yönetmek, kaygılı duygu durumdan çıkmak kişi için zor olabilir.

Kaygı anında kişi adrenalin hormonu salgılar ve bu hormonun salgılanmasıyla birlikte kalp atışı ve solunum hızlanır. Vücutta terleme, titreme, ağız kuruluğu, baş ve mide ağrısı gibi farklı bedensel belirtiler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte birlikte psikolojik bazı etkiler de ortaya çıkar. Bunlardan en sık görülen unutkanlık ve dikkat dağınıklığıdır. Bedende ve psikolojik durumda meydana gelen bu değişikliklerin ana kaynağı negatif düşüncelerdir. Kişinin negatif düşüncelere odaklanması kaygıyı sürekli arttırır.

Sınav kaygısı öğrencilerin hayatında büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü hayattaki önemli bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan sınavların, onlara yüklenilen anlamla birlikte kişiye verdiği kaygılar da artmaktadır.

Sınav dönemlerinde oluşan kaygı, sınava hazırlık aşamasında veya sınavın öncesinde ortaya çıkar ve öğrencilerin sahip olduğu gerçek performansı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Uyku problemleri ve yeme bozuklukları,  ani duygu değişimleri, öfkeli olma hali, içe kapanma gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Öğrenci bu dönemde çok daha gergin ve huzursuz bir halde olabilir. Ders çalışma dışındaki aktivitelerden keyif alamama ve çalışmadığı her an için suçluluk hissi oluşabilir. Çünkü yeteri kadar çalışmadığını düşünür ve başarısız olacağını düşünerek kendisini suçlar. Bu durum öğrencinin kendini mutsuz hissetmesine neden olur ve bazen depresif belirtiler her geçen gün artış gösterir. 
 

Sınav kaygısı olan öğrencilerin, genel olarak hayatlarında tecrübe ettiği sınavla ilgili olumsuz yaşantıları vardır. Geçmişte yaşadıkları olumsuz deneyimler kişinin kendiyle ilgili negatif düşünce ve inançlar geliştirmesine neden olabilir ve sonuç olarak kişi kendisine “beceriksizim”, “yetersizim”, “başarısızım” gibi ithamlarda bulunabilir. 
 

EMDR terapisi (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme) ile sınavla ilgili olumsuz inançlar, duygular, beden duyumları ve yaşanan negatif deneyimlere karşı kişi duyarsızlaştırılır. Yani kişinin o sorunla ilgili daha az rahatsız olması amaçlanır. Daha sonraki aşamada ise bu olumsuzlukların yerine olumlu düşünce ve inançlar yerleştirilir. Örneğin: “Yapamayacağım” negatif inancı artık kişiyi etkilemez ve “Yapabilirim” pozitif inancını benimsemesi sağlanır. Böylece kişinin sınavda kaygı yaşamasının önüne geçilir ve öğrenci gerçek kapasitesini ortaya koyabilir.
 

                EMDR terapisi ile sınav kaygısından kurtulmak çok kısa süreli ve oldukça etkili bir yöntemdir ve bu yüzden sıklıkla kullanılmaktadır.

Sınav Kaygısı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir