Takıntılardan Nasıl Kurtuluruz?

Obsesif Kompulsif Bozukluk hayatı oldukça zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.  Ancak takıntılardan kurtulma çabası genellikle sonuçsuz kalır çünkü kaçınılan düşünce daha da büyür ve tekrarlayıcı olma ihtimali artar.

Biliyoruz ki insanlar takıntılar ile baş etmede pek çok farklı yöntem kullanmaktadır. Bu yöntemler zihinsel ya da davranışsal, mantığa yatkın hale getirme, kendini rahatlatma ve telkinde bulunma, takıntıyı olumlu bir düşünce ile değiştirme, kendine ‘dur’ deme, kendini sorgulama veya cezalandırma, düşünceyi analiz etme vb. yöntemlerdir.

Peki tekrarlayan takıntıların sebep olduğu rahatsızlığı nasıl azaltabilirsiniz? Takıntılı düşünceden kaçma ve düşünmemeye çabalamak malesef takıntının artmasına yol açmaktadır. Takıntılı düşünceden kurtulmanın kilit noktası onun kontrol edilmesi gerektiği inancını yok etmektir. Aslında yapmamız gereken takıntının zararsız olduğunu anlamaya çalışmaktır. Bunu sağlayan 3 yol bulunmaktadır.

  1. Takıntının önemini azaltmak; takıntılı düşünceye daha az önem vermek, düşünceyi kontrol etmeye çabalamamak
  2. Maruz kalın; takıntı üzerindeki kontrolü azaltmak için en güçlü yöntemlerden biri de maruz kalmadır. Takıntıya tahammül etmek, takıntının öneminin ve oluşturduğu korku duygusunun ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
  3. Stresi azaltın; kaygılı, stresli, çökkün ve aşırı sorumluluk almaktan boğulduğunuz zamanlar zorlayıcı düşüncelerle mücadelede sizi olumsuz etkileyecektir. Stres yönetimi konusunda beceri kazanmak sizi daha güçlü kılar.
Takıntılardan Nasıl Kurtuluruz?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir